Villa Kakelbont

Opvangboerderij

Wie-be-Wie

Opvangboerderij Villa kakelbont start met Wie-be-Wie weekend.
Wat houd het Wie-be-Wie weekend precies in?
 
In het Wie-be-Wie weekend werken we aan zelfstandigheid, en behandelen we thema's op emotioneel gebied (verdiepingsmoment). Elke weekend behandelen we één thema, deze thema's gaan bijvoorbeeld over: vriendschap, wie ben ik, grenzen aangeven, keuzes maken en nog veel meer. Binnen het behandelen van deze thema's maken we gebruik van verschillende activiteiten. Zo behandelen we de theorie over het onderwerp, spelen we spelletjes binnen het onderwerp en reflecteren we aan het eind van het thema wat we er van vonden en wat we er van hebben geleerd. Ook kunnen we dan aan elkaar laten zien wat we gemaakt hebben.
 
wieDaarnaast gaan we in het weekend bezig met zelfstandigheid, op verschillende manieren werken we hieraan. Aan het eind van het weekend gaan we met z'n allen een checklist bij langs. In deze checklist staan dingen die te maken hebben met zelfstandigheid, hier kun je dus afvinken wat goed ging, en wat er de volgende keer misschien wel beter kan.  Iedereen heeft een eigen map die we het hele weekend door gebruiken, in deze map zitten de papieren voor het verdiepingsmoment en de checklists die we gebruiken voor de zelfstandigheidstraining. Voor de activiteiten van de verdiepingsmomenten heb je veel spullen nodig, dit zit allemaal in één mooie gekleurde roze koffer, zodat je alle materialen voor alle weekenden bij elkaar hebt. Je hebt dus één koffer met daarin alle benodigdheden voor alle Wie-be-Wie weekenden.
 
Maar wat betekend Wie-be-Wie dan eigenlijk?! Met Wie-be-Wie bedoelen we: Wie begeleid Wie. Dit vooral met het oog op de zelfstandigheidstraining die we het hele weekend door gebruiken. We werken naar zo volledig mogelijk eigen zelfstandigheid toe, zodat we in de loop van de tijd de rollen als het waren zouden kunnen omdraaien met daarop de vraag: '' Wie begeleid nou eigenlijk wie?''  We leiden dus naar een zodanige zelfstandigheid dat de deelnemer en begeleider uiteindelijk (tot hoever mogelijk) de rollen kunnen omdraaien.
 
Het Wie-be-Wie weekend  word gehouden in een groepje van 4 jongvolwassen meiden met een verstandelijke beperking. De begeleiding is van dezelfde leeftijd als de deelnemers van het Wie-be-Wie weekend,  Het is gebleken dat dit het natuurlijke proces van leren erg versterkt, en te goede komt.